2012. március 15., csütörtök

FxPro Blog - Piaci Körkép

Csütörtök – 2012.03.15.

A halványuló arany

Az arany töretlen szárnyalásában bízó kereskedők egyre jobban reszketnek, miközben az árfolyam tegnap újabb 2 százalékkal csökkent, a nemesfém így már "csak" 1643 dollárt ér unciánként. Az előző hónap elején még az 1800-as szint közelében mozgott, hat hónapja pedig majdnem 1900-ra kapaszkodott az árfolyam. Hol van tehát a kutya elásva? Elértünk volna a bika piac végére, vagy csak egy egészséges korrekciót láthattunk a szenzációs rally után?

Érdemes feleleveníteni, hogy amikor az előző évtized közepén a pénzügyi szennyvíz elkezdte elárasztani a piacokat, akkor az arany árfolyama még 425 dollár körül mozgott. A nemesfém árfolyama tehát mindössze hét év alatt majdnem megnégyszereződött.

Akkoriban azok számára vált az arany kedvenc befektetési eszközzé, akik (jogosan) tartottak attól, hogy a nagyobb központi bankok szándékosan értékelik le valutáikat különböző intézkedésekkel, pl. mennyiségi lazítással. Ugyanakkor az aranyat értékállósága miatt is vásárolták, amikor a globális pénzügyi, és elsősorban az európai bankrendszer stabilitásával merültek fel komoly aggályok. Ezek a félelmek annak ellenére sem szűntek meg, hogy az EKB masszív likviditással foltozta be a roskadozó európai bankok falait, bár a kedélyeket ez átmenetileg megnyugtatta.

Az európai pénzügyi armageddon átmeneti elhárításával, és a rendezetlen görög csőd elkerülésével egy időben az is világossá vált, hogy az amerikai gazdaság is stabilabb alapokra helyeződött, és hogy Németország is erős védőfalakat tudott építeni a beömlő szennyáradat ellen. A befektetők és a kereskedők egyre optimistább szemléletet kezdtek felvenni, melyen az összes nagy jegybank rendkívül bőkezű likviditásnövelése is segített.

Így a kereskedők a hozammal nem kecsegtető befektetéseknek (deviza, rövid futamidejű államkötvények és arany) egyre inkább hátat fordítottak, és a hosszútávon stabilabb nyereséget kínáló eszközöket kezdték előnybe részesíteni. Az amerikai részvényindexek már ki is lőttek, többnyire a rendkívül magas kockázati prémiumok miatt; az S&P index pl. nem kevesebb, mint 11 százalékkal nőtt az év eleje óta.

Persze még egyáltalán nem veszett ügy az arany. A tőzsdén kereskedett aranytartalékok pl. kedden rekordmagasságba szöktek, a befektetők tehát még messze nem adták fel. Továbbá az is elképzelhető, hogy a központi bankok a tőkepumpával valójában csak elhalasztották az ítélet napját.

Ugyanakkor vitathatatlan, hogy az arany az elmúlt időben valamelyest veszített csillogásából.

Michael Derks, vezető stratéga
+44 (0)20 7776 9726

Simon Smith, vezető közgazdász
+44 (0)20 7776 9725

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
+44 (0)20 7776 9721

Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.