2011. november 15., kedd

FxPro Blog – Piaci Körkép

Hétfő – 2011.11.14.

Európa új költségvetési uniója

A közös valuta, több mint tíz éves fennállása óta mindig is egy alapvető strukturális problémával küzdött, ez pedig nem más, mint a költségvetési unió hiánya. A bírságoló intézkedések nélkül működő költségvetési felügyelet, még a Stabilitási és Növekedési Egyezmény (SNE) erőfeszítései ellenére is szükségszerűen fogyatékosságokhoz vezetett. 2010-ben, az eurózóna 17 tagja közül mindössze háromnak sikerült teljesítenie a 3 százalékos államháztartási hiánycélt (Luxemburg, Finnország és Észtország), és csak öt országban volt az államadósság 60% alatt (Luxemburg, Finnország, Szlovákia, Ciprus és Szlovénia).

Azonban az európai válság – mely a múlt héten az egész euró-projektet veszélybe sodorta, miután Olaszország is a megsemmisítő adósság örvényébe került – arra késztette az EU politikusait, hogy vizsgálják meg egy ésszerűbb és kötelezőbb érvényű fiskális összehangolás lehetőségeit. Nézzük csak meg a legutóbbi olasz és görög fejleményeket; Európa legnagyobb hitelezői parancsára, közgazdászok irányítása alatt, költségvetési szigorral átitatott új ügyviteli kormányokat sóztak az adófizetők nyakába. Közben Angela Merkel a hét elején tartja CDU pártjának éves kongresszusát, ahol az egyik lényeges napirendi pont a működőképes fiskális unió létrehozása lesz, mely – a politikai unió előjátékaként – biztosítaná az euró túlélését. Az elmúlt hónapokban Merkel többször is szorgalmazta egy költségvetési felügyelet felállítását, hogy a göröghöz hasonló helyzet soha többé ne fordulhasson elő.

A szigorúbb felügyelet szükségességét a múlt havi EU csúcs után kiadott nyilatkozatban is kihangsúlyozták, igaz az értekezleten nem fordítottak rá kellő figyelmet. A gazdaságpolitika hatékonyabb összehangolását szolgáló "Európai Szemeszter" keretein belül minden tagállamnál megvizsgálják, hogy megfelelnek-e az előre meghatározott fiskális és makro-ökonómiai reformprogram előírásainak. Ez a folyamat Rómában és Athénban már el is indult, miután az EU és az IMF már készenlétbe helyezték megfigyelő állásaikat. Az EU-csúcson továbbá minden tagállamot arra kértek, hogy az SNE diktátumait minél hamarabb foglalják saját törvényhozásaikba; ezt egyes országok (pl. Franciaország) már az elmúlt hetekben megkezdték. Ezen felül az összes euró-tag minden új kulcsfontosságú költségvetési és gazdasági törvényről be kell, hogy nyújtson egy tervezetet az EU Bizottságnak, még azok beiktatása előtt, hogy az eurózóna többi részére vonatkozó következményeket megvizsgálhassák. Végül minden olyan tagnak, mely nem felel meg az SNE kritériumainak, az EU Bizottságnak és Tanácsnak véleményezésre továbbítania kell a költségvetési tervezetet. Ezen fejlemények fényében úgy látszik, hogy beindult a gépezet a megfelelő európai költségvetési unió felállításához.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.