2012. január 25., szerda

FxPro Blog – Piaci Körkép

Szerda – 2012.01.25.

Újabb patthelyzet a görög adósságvitában

Gyakorlatilag semmi esély nem volt arra, hogy a tegnapelőtti pénzügyminiszteri találkozón végső megállapodás szülessen a görög adósság "önkéntes" átütemezéséről. Ez persze nem érhette váratlanul azokat, akik eddig nyomon követték a tárgyalásokat; a rendkívül komplex vitában lényegében négy párt vesz részt, nagyban eltérő és egymással versengő érdekekkel, nagy mennyiségű kockán forgó pénzzel és a fokozatosan romló mögöttes helyzettel. A magánszektort érintő tárgyalásokban résztvevő felek abban megegyeztek, hogy a vitát minél hamarabb újra kell kezdeni, és hogy legkésőbb február 13-án egy megállapodással kell előállni. Mindazonáltal igencsak meglepő lenne, ha addig tényleg elő tudnának állni egy végrehajtható tervvel.

Az egyik legfőbb probléma abból áll, hogy a trojka (EKB, IMF, EU) nagyobb leírásokat várna el a privátszektor kötvénytulajdonosaitól. Ezen belül is különösen érzékeny pontnak számít az új kötvénykibocsátásnál meghatározott kamatszint. A kötvénytulajdonosok nevében nyilatkozó IIF (Nemzetközi Pénzügyi Intézet) kijelentette, hogy az előbbiek nem fogadnak el 4% alatti kamatot; ez a kamatszint közel 70 százalékos nettó jelenérték-csökkenést jelentene a meglévő adósságnál. A trojka azonban alacsonyabb kamatrátát követel, valahol 3,5% alatt, tekintve, hogy az október végi EU-s megállapodás után tovább romlott görög helyzet, így a magasabb kamat mellett az ország aligha tudja majd stabilizálni államadósságát, az előírt 120 százalékos célértéken 2020-ig. 3% körüli kamat mellett közel 73 százalékos lenne a nettó jelenérték-csökkenés.

A helyzeten tovább rontott, hogy a görög kormány eddig nem tudta teljesíteni korábbi kötelezettségvállalásait. A kormány további közszféra elbocsátásokat ígért, továbbá bércsökkentéseket az állami-, és magánszektorban. Ugyanakkor az állami tulajdon privatizálásánál sem látni különösebb előrelépést. Az EU változatlanul azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben az ország nem teljesíti az elvárások, úgy nem számíthat több pénzre. Görögország pedig újfent arra fogadkozik, hogy az EU úgysem lesz elég bátor ahhoz, hogy cserbenhagyja őket. Ennek a pókerezésnek igencsak nagy a tétje. Hamarosan eljöhet az a pont, amikor Európa úgy dönt, hogy Görögország egyszerűen nem éri meg a fáradozást.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721

Az FxPro híreit a weboldalunkon és insight blogunkon is megtalálja, illetve a Facebookon és Twitteren is követhet minket.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.