2011. december 20., kedd

FxPro Blog – Piaci Körkép

Kedd – 2011.12.20.

Újabb EU-s szörnyszülött

Egyelőre igencsak úgy tűnik, hogy a hónap elején tartott EU-csúcs legnagyobb nyertesei az ügyvédek, a tolmácsok, és azok az asztalosok voltak, akik nagy, 26 vagy 27-főre tervezett asztalokat készítenek. Ez természetesen egyáltalán nem üdvözlendő. A hitelminősítők egyre frusztráltabbak és egyre érzékenyebbek is, ami a politikai folyamatokat és a hosszabb távú költségvetési kilátásokat illeti. Az aktuális folyamatok pedig mind arra utalnak, hogy a helyzet csak rosszabb lesz.
Ha minden igaz, az EU számos párhuzamos intézmény felállításán dolgozik, melyek a meglévő EU-s intézmények mellett, vagy azok keretein belül igazgatnák az új fiskális rendeleteket. A franciák lelkesen támogatják ezt az új berendezkedést, mely gyakorlatilag nem más, mint egy speciális kormányközi megállapodás, mely nem igényel új EU-szerződéseket. Ez engem konkrétan egy biblikus feliratra emlékeztet, amit pár éve egy anglikán templomban láttam. Ott egy Jézust ábrázoló kép felett a következő sor állt: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy nem küldött rá ítélő-bizottságot". Persze a lényeg itt nem a valláson van; egyszerűen arról van szó, hogy a bizottságoktól nem számíthatunk racionális döntéshozásra. Ráadásul az esetek többségében a radikálisabb, vagy népszerűtlen (azonban szükséges) döntéseket sem hajlandóak meghozni, kiváltképp, ha a bizottság tagjainak a hazai választók felé is el kell számolniuk.
Figyelemreméltó, hogy az USA leminősítése és Európa S&P figyelmeztetése, elsősorban politikai folyamatok eredménye volt, ezek vezettek ugyanis a rosszabb megítéléshez és az azzal kapcsolatos kockázatokhoz. Európában azonban továbbra is ez az intézményi komplexitás uralkodik, főleg ha megnézzük, hogy merre tart a költségvetési stabilitási paktum, az egyre szaporodó intézményeivel és felügyeleti szerveivel. Ráadásul pont hogy az EU jelenleg is túlterhelt és rosszul felszerelt intézményei járultak hozzá, hogy a válságot ilyen elaprózott megközelítéssel próbálják megoldani. Mindamellett, hogy az EU-csúcs nem tudta közelebb vinni a közösséget a nagyobb fiskális integrációhoz, még egy intézményi szörnyszülöttet is létrehozott, melynek az ügyvédek és a tolmácsok biztos örülnek, de a piacok egyáltalán nem.

Simon Smith, vezető közgazdász
+44 (0)20 7776 9725

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
+44 (0)20 7776 9721

Az FxPro híreit a weboldalunkon és insight blogunkon is megtalálja, illetve a Facebookon és Twitteren is követhet minket.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.