2012. április 16., hétfő

Kutyaszorítóban az SNB

FxPro Blog / Piaci Körkép

Az EUR/CHF pár legutóbbi 1,20 alá merülésében az volt a legmeglepőbb, hogy ilyen sokáig váratott magára. Bár a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elbagatellizálta ennek jelentőségét, ugyanakkor valószínűleg nem ez lesz az utolsó összecsapás a jegybank és a piacok között.

Az SNB még tavaly szeptemberben rögzítette az EUR/CHF 1,20-as árfolyam-padlóját, majd hozzátette, hogy a limit tartásához készen áll "korlátlan mennyiségben" vásárolni külföldi valutát. Ennek hatására egyből gyengülni kezdett a frank (eleinte 8 százalékkal az euróval szemben), és ez a kezdeti értékcsökkenés a tavalyi év végéig tovább fokozódott. Az EUR/CHF pár október vége felé, 1,2474-el érte el eddigi csúcsát. Ezzel szemben a frank idén legfeljebb 2 százalékkal távolodott el az 1,20-as padlótól, átlagban pedig csak 0,6 százaléknyira mozgott tőle.

Az egészben az volt az érdekes, hogy mindez akkor történt, amikor a piacok elvileg kockázatvállalós hangulatban kellett volna, hogy legyenek. Az S&P tőzsdeindex pl. közel 12 százalékkal erősödött az első negyedévben. Ugyanakkor a svájci frank nem csak az euróval, hanem a legtöbb nagy valutával szemben is erősödött, és csak a skandináv, illetve a magas hozamú feltörekvő piaci fizetőeszközök tudtak némileg felülkerekedni.

Ahogy már megszokhattuk, a jegybanki intervenció (főleg ha egyoldalú) csak akkor működik, ha a valutát a piacok és az aktuális pénzpolitika által meghatározott irányba, és nem azzal szembe tereli. Az SNB első – 2009 márciusától 2010 közepéig tartó – intervenciója során, a frank 10 százalékkal erősödött az euróval szemben, miután a kezdeti gyengülés nagyjából négy hónappal később visszájára fordult.

Az árfolyamlimit bevezetése óta azonban alig változtak a svájci gazdaság mutatói, és ez többnyire az SNB célkitűzései ellen dolgozott. A defláció egyre jobban beásta magát, és számos valutánál már a "carry trade" sem vonzó, mely nagyban lecsökkentette a befektetők késztetését, hogy a frankot finanszírozó valutának használják.

Így, bár a jelenleg vezető nélküli SNB látszólag nehéztüzérséggel próbálja védeni az 1,20-as szintet, addig a tényleges támadások kivédéséhez csak csúzlikat vet be. Az egyik alternatíva az árfolyampadló további emelése lehet, azonban elnézve az EUR/CHF idei alakulását, ez igen drága mulatság lenne, melyet a hazai gazdaság is megszenvedne, legalábbis ami a monetáris bázis bővülésének negatív hatásait illeti.

Így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy nem tolonganak az SNB vezetői posztjáért. Ez ugyanis jelenleg nem mondható valami hálás feladatnak.

Simon Smith, vezető közgazdász
s.smith@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9725

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721

Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.