2012. május 8., kedd

Aggasztó kereskedelmi trendek Ausztráliában

Forex Hírek

Miután a kereskedelmi szektor oly sokáig katalizálta a valutaerősödést, úgy jelenleg már inkább az ausztrál dollár hanyatlását segíti elő. A márciusban mért 1,59 Mrd. AUD-s külkereskedelmi hiány az elmúlt 5 év második legrosszabb eredménye volt, ráadásul a korábbi hónapok hiányát is lefelé korrigálták. Az első negyedévben közel 3,2 Mrd. AUD volt az áruk és szolgáltatások kereskedelmi deficitje, míg a tavalyi utolsó negyedévben 3,1 Mrd. AUD többletet mértek.

Aggodalomra adhat némi okot, hogy a hirtelen romlás igen kedvezőtlen hatást gyakorol a valutaárfolyamra és a forgalomra. Először is a külkereskedelmi cserearány (export- és importárak aránya) jelentősen visszaesett, a nyersanyagárak mérséklődése ugyanis már az exportbevételeket csökkenti, míg az importárak változatlanul növekednek. Másodsorban a gyengébb külső kereslet és a szénexportnál jelentkező fennakadások is korlátozták az exportvolumeneket, míg az importforgalom jól tartotta magát, köszönhetően a befektetési boomnak. A kereskedelmi szektor akár 1 százalékkal is fékezheti az első negyedéves növekedést, mely egyben tovább növelheti a jegybankra nehezedő kamatcsökkentési nyomást. A helyi kamatlábak újabb rekordmélységekben vannak; a tízéves hozamok pl. tegnap 3,39 százalékra estek, jóval alulmúlva a 3,75 százalékos irányadó kamatot, a hároméves hozam pedig már csak 2,68%.

Miután az AUD a kereskedelmi adatok megjelenése előtt még az 1,0220-as szinten stabilizálódott, addig ma reggel már újra 1,0150-re gyengült, nem messze a tegnapi 1,0110-es mélyponttól. Az elmúlt hetek árfolyammozgásából ítélve immár nem lehet messze az USA dollárral szembeni paritás.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.