2012. május 22., kedd

Egységes német kötvények jóváhagyására sürgetik Merkelt

Forex Hírek

Míg Európa nagy része az euró-kötvények kibocsátására sürgeti Németországot (ezzel megkerülve a kontinensen eluralkodó adósságválságot), addig Merkel kancellár már saját háza táján is hasonló követeléssekkel szembesül. A szociáldemokrata ellenzék (SPD) az egységes német kötvények bevezetését szeretné elérni, szerintük ugyanis elérkezett az ideje egyfajta megosztott adósság-teherviselésnek a szövetségi kormánnyal, mivel a tartományokat jelenleg alkotmányba foglalt költségvetési limitek korlátozzák.

Ha Merkel elfogadja ezt a javaslatot, akkor a tartományok a jóval alacsonyabb finanszírozási költségekből profitálhatnának. A kormány és az ellenzék csütörtökre időzítette közös értekezletüket, Merkelnek pedig nagy szüksége lesz az SPD-re a fiskális paktum és az Európai Stabilitási Mechanizmus elfogadtatásához a német törvényhozás felsőházában. A szociáldemokraták egyértelműen tisztázni szeretnék, hogy pontosan mit várnának el a tartományoktól, Merkeltől pedig egy nyomtatási engedélyért folyamodnának (legalábbis elviekben) a közös német kötvények elindításához. Hogy tisztábban lássuk a helyzetet: a szövetségi kormány 1,1 billió eurós adósságállományának nagyjából a felét teszi ki a tartományok adóssága.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy Merkel szimpatizál a javaslattal, még ha ez éles kontrasztban is áll az euró-kötvényekkel szemben tanúsított visszafogott lelkesedéssel. A kancellár valószínűleg jobban bízik abban, hogy a német tartományok komolyabban veszik a költségvetési fegyelmet, mint a dél-európai államok. A legutóbbi fejlemények azt mutatják, hogy Merkelnek ebben bizony igaza lehet.


Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.