2012. május 21., hétfő

Növekvő feszültség Tokióban

Forex Hírek

Nem kétséges, hogy az elmúlt két hónap fokozatos yen-erősödése (a legtöbb nagy valutával szemben) rendesen megemeli majd a tokiói döntéshozók vérnyomását. A yen március közepe óta több mint 5 százalékkal drágult a feltámadó dollárhoz képest. A többi nagy valutához viszonyítva ennél is lenyűgözőbb volt a valuta hajrája: 7% az ostromlott euróval-, 8% a koreai wonnal-, és 10% az AUD-val szemben.

A kockázatkerülés közepette szokássá vált yenbe való menekülés mellett ezúttal a február-március során megbotlott valuta után shortoló kereskedők is egyre nagyobb számban nyitnak ellenpozíciókat. Az első negyedévben még azon aggódtak a piacok, hogy a tavalyi cunami után és a valuta folytonos túlértékeltsége mellett tartósan megváltozhat Japán kereskedelmi dinamikája. A fundamentális elemzés is azt mutatja, hogy az egyre tágabbra nyíló kereskedelmi mérleghiány hosszú távú kihívás elé helyezi a yent. A soron következő kereskedelmi adatok szerdán látnak napvilágot…

Miután az USD/JPY újra a 80-as szint alá került, így hamarosan újabb verbális intések jöhetnek a japán pénzügyminisztériumból. Arra is nagy eséllyel számíthatunk, hogy a jegybank – akár már az eheti értekezletet követően – további monetáris élénkítésbe kezd (a szokásos eszközvásárlás formájában). Ne feledjük, hogy Japán hatalmas devizaintervenciós alappal rendelkezik, melyet bármelyik pillanatban rászabadíthat a piacokra. A kereskedők következésképpen egyre óvatosabbá válhatnak, amennyiben az USD/JPY árfolyam újra a 78-as szint alá zuhanna (ez a valutapár tavaly július végétől egészen idén februárig az igencsak szűkre szabott 76-78-as sávban mozgott).

Az alsóbb szinteken nyitott long kereskedők hamarosan felfigyelhetnek a figyelmeztető jelekre, főleg miután a japán politikusok újra elkezdenek nyilatkozni a valutáról. Már nem lehet sok hátra. 


Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.