2012. május 16., szerda

Olaszország újra az intenzíven

Forex Hírek

A legutóbbi pénzügyi felfordulást követő kéthónapnyi nyugalom után Olaszország sajnos újra az intenzívosztályba kényszerült. A tízéves kötvényhozam ma reggel – március eleje óta először – áttörte a 6 százalékos szintet; a hozam nem kevesebb, mint 130 bázisponttal nőtt az elmúlt két hónapban. Az egyre tragikusabb görög helyzet persze hozzájárult mindehhez; a kötvényhozamok pillanatnyilag az összes eladósodott európai államban emelkedőben vannak.

Olaszországban ugyanakkor az államháztartási mutatók is drámaian romlottak. Az országot sújtó recesszió a vártnál mélyebbnek bizonyult; a helyi statisztikai hivatal (ISTAT) tegnapi jelentése alapján 0,8 százalékkal csökkent az első negyedéves GDP (az azt megelőző három hónap 0,7 százalékos mínusza után). Az olasz gazdasági teljesítmény jelenleg 6 százalékkal van a négy évvel ezelőtti csúcs alatt. Ráadásul az ország hatalmasra duzzadt államadóssága egyre nagyobb kockázatot jelent a bankszektornak, mely a GDP egyharmadának megfelelő értékben kezel olasz államkötvényeket. Úgy tűnik, hogy már a polgárok is veszélyben érzik magukat, legalábbis erre utal a betétek egyre gyorsabb kiáramlása. Az olasz központi bank 278 Mrd. euró összegben halmozott fel ún. TARGET2 (az eurorendszer által üzemeltetett valós idejű bruttó elszámolási rendszer) követeléseket, mégpedig Európa északi, gazdagabb központi bankjainál. A Moody's nem kevesebb, mint 26 olasz pénzintézetet minősített le a hét elején, mégpedig növekedési aggályokra, és az egyre több befagyott hitelre hivatkozva.

Bár a feszültség egyértelműen növekszik, Mario Monti miniszterelnök egyelőre nem mutatja annak jelét, hogy engedne a költségvetési megszorításokból. A könyörtelen kiadáscsökkentések és a bevételnövelő intézkedések bizonyára jelentősen csökkentik majd Olaszország idei strukturális hiányát, azonban a gazdaság zsugorodása mellett nem valószínű, hogy elérik a Monti által remélt többletet. Az elnök stabilizációs erőfeszítései ellenére, a masszív (több mint 120 százalékos) államadósság, a gazdasági hanyatlás, és a szüntelenül dráguló finanszírozási költségek mellett nem biztos, hogy az ország el tudja kerülni az adósság és defláció veszedelmes csapdáját.

Sőt, sokan úgy látják, hogy ez a szcenárió gyakorlatilag már el is kezdődött.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.