2012. május 14., hétfő

A fordulópont nyomában

FxPro Blog – Piaci Körkép

Bár a közös valutát eddig rendesen megviselték a hónap eseményei, azonban egyelőre nem látszik a láthatáron az a bizonyos fordulópont, melyet követően már nincs visszaút. Az igaz, hogy az EUR/USD a hónap eleje óta – két kereskedési nap kivételével – esésben volt, azonban a nagy volatilitású valuták még így is jobban gyengültek; az AUD, az NZD, a skandináv pénznemek és a mexikói peso egyaránt veszítettek az euróval szemben. Ez alapján úgy tűnik, hogy elsősorban egyfajta globális kockázati újraértékeléssel állunk szemben, melyben az euróválság is kiveszi részét, bár ez valószínűleg változni a fog a közeljövőben.

Görögország – több mint egy héttel a választások után – még kormányalakítással van elfoglalva. Belgium 2010 és 2011 során, több mint egy éven keresztül tudta kihúzni hivatalos kormány nélkül, a görögök azonban már egyáltalán nem engedhetik meg maguknak ezt a késlekedést. Valójában két választásuk van. Vagy összehoznak egy koalíciót a szóba jöhető pártokból, vagy új választásokat írnak ki, már akár a következő hónapban. Még ha a napokban sikerül is felállítani egy kormányt, az valószínűleg nem lesz elég stabil ahhoz, hogy megnyugtassa a nemzetközi hitelezőket, elsősorban az EU-t és az IMF-et.

Bár a hónap során több látványos fordulatot is láthattunk, ezek többsége azonban nem kínált megfelelő alternatívát Görögország euró-kilépéséhez. Ezt az utóbbi lehetőséget már több EKB-tag is nyíltan felvetett az elmúlt napokban, mely komoly tabudöntögetésnek számít a korábbi gondolkodáshoz képest. Az IMF pedig a múlt héten bejelentette, hogy az egyre nagyobb hitelkockázatok miatt növelni fogja tartalékát.

Közben az is felmerült, hogy Németország készen áll tolerálni a magasabb inflációt, mellyel gyakorlatilag hozzájárulna a versenyképességi egyensúlyhiány enyhítéséhez, mely elkerülhetetlen az eurókrízis megoldásához. Ez első ránézésre komoly paradigmaváltásnak tűnhet a német gondolkodásban, nem utolsósorban, mivel egy ideig még az egész eurózóna monetáris politikáját német mintára akarták szabni. Mindazonáltal be kell, hogy lássuk, ez a váltás nem megy elég messze és egyben későn is érkezett ahhoz, hogy kiutat mutasson az államadósság-válságból.

Jelen pillanatban két fordulópontra számíthatunk. Az egyik akkor következik be, ha Németország megkönyörül és lemond a "mentést tiltó záradékról", melyet még a közös valuta születésénél véstek kőbe. Ez tulajdonképpen megengedné, hogy egyes országok – bármilyen eszközzel is – átvállalják más országok adósságait. A másik fordulópontot akkor érik el a piacok, ha már úgy látják, hogy EU és a nemzetközi hitelezők kifogytak az ötletekből, ami a közös valuta egyben tartását illeti. Ebben az esetben az euró még a nagyobb volatilitású valutákhoz képest is jelentősen megroggyanna. Bár egyelőre egyik pontot sem értük el, azonban jelen állás szerint a második tűnik közelebbinek, valószínűbbnek és egyben hitelesebbnek, mind gazdaságilag, mind pedig politikailag.

Simon Smith, vezető közgazdász
s.smith@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9725

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.