2012. május 30., szerda

Menekülés Dél-Európából

Forex Hírek

Ma újfent Spanyolország került a pénzpiacok figyelmének középpontjába, miután több forrás is megerősítette, hogy az Európai Központi Bank teljeséggel elvetette a Bankia mentésére tett kormányzati javaslatot. Az EKB később azt is kifogásolta, hogy nem avatták be a tervbe. Bárhogy is legyen, az vitathatatlan, hogy jelenleg igen nagy a zűrzavar Spanyolországban, ami a romokban heverő bankrendszer rendbe szedését illeti. De Guindos gazdasági miniszter ma reggel keserűen jelentette be, hogy a FROB (Fund for Orderly Bank Restructuring) bankmentő alapot fogják igénybe venni a Bankia feltőkésítéséhez, mely komoly vállalkozásnak tűnik, tekintve, hogy az alap csak pár milliárd euróval rendelkezik, míg a Bankia-nak közel 20 Mrd. euróra lenne szüksége. A pánikot és pesszimizmust tovább fokozta, hogy a távozó spanyol jegybankelnök kijelentette: az ország komoly bizalmi válsággal néz szembe.

A spanyol kötvénybefektetők közben egyre nagyobb tempóban hagyják el a terepet; a tízéves hozam ma újabb 25 bázisponttal 6,66 százalékra emelkedett, és már az ötéves hozam is 6% felett van. Aggasztó továbbá, hogy a rövidebb futamidejű hozamok gyorsabban növekednek, mint a hosszabb lejáratúak; a kétéves állampapír ma 32 bázisponttal 4,95 százalékra nőtt. A spanyol pénzügyi rákfene már a mediterrán térségben is áttéteket képzett; ma a tízéves olasz hozam is elérte a 6 százalékos szintet. Akárcsak a spanyoloknál, itt is kilőttek a rövidtávú kamatok, a kétéves hozam 45 bázisponttal 4,53 százalékra kapaszkodott. A reggel tartott olasz kötvényaukciók is rosszul mentek, alig akadt felvevő, és a túlkínálat mértéke (bid-cover ratio) is gyenge volt.

Ezzel egy időben a G4 államok kötvénypiacain újabb rekordmélységekbe kerültek a kamatok. A tízéves német szövetségi hozam mindössze 1,3 százalékon mozog, míg a brit és amerikai hozamok egyaránt 1,7 százalékra mérséklődtek.

Kétévnyi – többnyire sikertelen – tűzoltás után az EU vezetői már látszólag képtelenek koherens és átfogó javaslatokkal előállni az államadósság- és bankválság megoldására, főleg miután a krízis már Olaszországban és Spanyolországban is futótűzként terjedt tovább.

Ha a dolgok így folytatódnak, akkor nem csak Görögország lesz kénytelen szembenézni régi valutájának újbóli bevezetésével.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726



James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.