2012. május 7., hétfő

Új utakon Franciaország

Forex Hírek

Az elmúlt hetekben a piacok a Francois Hollande által hirdetett új politikai irányvonalat emésztgették, akit immár Franciaország új elnökeként üdvözölhetünk. Eleinte még ijesztően hatott az elnök retorikája, mely a "pénzvilág elleni harcra" szólított fel, azóta azonban már megnyugodtak a piacok, miután Hollande is visszavett harciasságából. Nicolas Sarkozy immár a 11. euróövezeti vezető, aki a hitelválság kirobbanása óta veszítette el hivatalát. A régi mondás, miszerint a választásokat nem az ellenzék nyeri meg, hanem a meglévő kormány veszíti el, újfent igaznak bizonyult.

Kérdés, hogy ez megváltoztatja-e majd az euróövezeti vezetés dinamikáját. Eleinte talán igen. Hollande világosan rámutatott, hogy nem a megszorításokra, hanem a növekedésre akarja helyezni a hangsúlyt, és hogy az EKB-tól is nagyobb szerepvállalást vár. Ahogy már megszokhattuk, a költségvetési adatok és a gazdasági helyzet az új francia kormányt is arra fogja majd késztetni, hogy valamelyest visszavegyen választási ígéreteiből. A francia államadósságnak több mint fele külföldi kézben van, így Hollande (és elsősorban Franciaország) nem engedheti meg magának a "pénzvilág elleni harcot". Bár az ország mindig is ellenezte a pénzvilághoz való "angolszász" megközelítést, addig annak mindig is nagy haszonélvezője volt.

Mindent összevetve, a választási eredmények rövidtávon valószínűleg nem lesznek különösebb hatással sem az euró-, sem a kötvénypiacokra, sőt az eredmények fényében egy ideig akár meg is nyugodhatnak a piacok. Hosszútávon azonban minden azon fog múlni, hogy Franciaország mennyire tud enyhíteni a megszorításokon, úgy hogy közben meggyőzze a befektetőket arról, hogy képes tartani a hosszú távú költségvetési szigort, mely elengedhetetlen a kötvényhozamok fizethető szinten való tartásához. Mindazonáltal manapság csak kevés kormány tudja tartani fiskális kötelezettségvállalását, a piacok pedig joggal kételkednek, és ezt Franciaország is hamarosan megtapasztalhatja, akár fájdalmasan is.

Simon Smith, vezető közgazdász
s.smith@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9725

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.