2012. május 30., szerda

Az AUD sem úszhatja meg

Forex Hírek

Némi éjszakai ütlegelés után a reggeli órákban 0,98 alá került az ausztrál dollár USD-vel szembeni árfolyama. A gyengüléshez nagyban hozzájárult a legutóbbi kockázatkerülési trend, mely részben annak volt köszönhető, hogy az ázsiai sajtó szerint a kínai döntéshozók nem terveznek jelentős élénkítő intézkedéseket az aktuális gazdasági lassulás közepette. A kockázati éhséget azok a jelentések is mérsékelték, melyek szerint az EKB visszadobta a Bankia megmentésére tett spanyol kormányzati javaslatokat.

Ugyanakkor a hazai gazdaságnak sem megy valami jól, a kiskereskedelmi forgalom a múlt hónapban 0,2 százalékkal esett vissza. Sőt, az élelmiszereket leszámítva, az áprilist megelőző 12 hónapban is csökkentek a kiskereskedelmi eladások, reálértéken számolva. Az ausztrál fogyasztók már jó ideje téli álmukat alusszák, köszönhetően a lassuló reáljövedelem-növekedésnek, a haldokló munkaerőpiacnak, a csökkenő ingatlanáraknak és a zsugorodó vagyonállománynak. Közben az Ausztrál Jegybankban igen szoros szavazásra számíthatunk a kamatok további csökkentéséről a jövő héten, miután már 4 héttel ezelőtt is 50 bázispontos vágást hajtottak végre.

Az ausztrál valuta süllyedését tovább fokozta, hogy a kereskedők gyakorlatilag bedobták a törülközőt. Míg a hónap első hetében még jelentős számban voltak nettó long pozíciók, addig a kereskedők és rövid távú spekulánsok az elmúlt közel négy évben nem látott mennyiségű nettó short pozíciókra váltottak. A következő hónapokban sajnos ez lehet az új norma az ausztrál dollárnál. Hosszú idő után először fordulhat elő, hogy a valutát erősségen árulják, és nem gyengeségen vásárolják.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.