2012. május 24., csütörtök

Euró-kapituláció

Forex Hírek

Miután az EU vezetői gyakorlatilag kifogytak a használható ötletekből az adósság-, és bankválság megoldásához, és miután Görögország is már az eurózónából való kizárás szélén áll, így nem meglepő, hogy a nagyobb euró-tétellel rendelkező kereskedők határozott lépésekre szánták el magukat.

A tegnapi baráti hangulatú brüsszeli vacsora során a politikusok a szokásos politikai zsákutcát kerülgették, mely a válság aktuális stádiumában már feleslegessé tett bárminemű vitát. Az eurózóna vezető pénzügyminisztériumi megbízottjai már hétfőn megvitatták a görög euró-kilépés esetén szükségessé váló előintézkedéseket. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a német Bundesbank elutasított minden olyan javaslatot, mely a görög mentés feltételeinek lazítását célozza. A reggeli német és francia beszerzési menedzserindex adatok pedig gyakorlatilag állandósították a negatív hangulatot.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az euróba, az azt igazgató politikusokba, és a valuta rendszerébe vetett bizalom odaveszett. A hónap folyamán a legtöbb vagyonkezelő (nyugdíjalapoknál, intézeteknél, állami vagyonalapoknál, vagy vagyonos magánszemélyeknél) megtette a szükséges elkerülő manővereket, euró-tartalékaik folyamatos eladásával, melynek során tovább csökkentették kitettségüket a dél-európai kötvénypiacokban, növelve az északi állampapírok és/vagy más biztonságos (brit, svájci, amerikai) kötvények vásárlását. Ugyanakkor a déli részvényektől is egyre nagyobb számban szabadulnak meg a befektetők, és a térség bankjaiból is északra, vagy Londonba mentik át betétjeiket. Ez az euró-kapituláció még jó ideig elhúzódhat, már csak azért is mivel, ha Görögország lelécel, akkor a betétesek még nagyobb tempóban fogják kimenteni pénzeiket a helyi bankokból.

A dél-európai vagyont látszólag egyre gyorsabb ütemben szívják el a biztonságosabb térségek, mint pl. Berlin, London, vagy New York. Egyelőre talán az a legjobb, ha a legrosszabbra számítunk.

Az Európai Unió vezetői kifogytak az ötletekből, kifogytak a pénzből és most már az idejük is elfogyott.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.