2012. május 25., péntek

Itt a várt fordulópont

Forex Hírek

A hónap elején már sokat írtunk fordulópontokról, arról, hogy az EU vezetőség vajon megtette-e a kellő lépéseket a válság megoldásához, illetve hogy az euró mennyit veszít a többi valutával, elsősorban a dollárral szemben. A napokban már rámutattunk, és most a Financial Times is arról cikkezett, hogy az elmúlt napokban és hetekben egyre több alapkezelő fordított hátat az eurónak. A három hétig tartó euróval szembeni AUD-gyengülés után a héten megfordult a trend, köszönhetően az USA dollár 1 százalék körüli erősödésének (a dollár indexen mérve).

Az első esemény tehát a piaci fordulópont elérése volt, melyen sokat segített, hogy az eheti EU-csúcstalálkozón nem született semmi használható javaslat a válságkezelésre. Ugyanakkor az EU vezetői ezt már nem kenhetik a "spekulánsokra", ahogy azt korábban rendszeresen tették. Itt elsősorban nyugdíjalapokról és más hosszú távú befektetőkről van szó, ahol az érintett ügyfelek bizonyára nem örülnének annak, ha vagyonuk rámenne egy esetleges görög kilépésre, főleg hogy ez az eshetőség immár egyre reálisabbnak látszik.

Görögország ugyanakkor továbbra is mindkét oldalról a jót várja, azaz egyfelől az eurózónában szeretne maradni, másfelől a megszorítások enyhítését akarja elérni. Az ország-mentést ellenző Syriza párt közben tovább növelte népszerűségét a június 17-i választások előtt. Amennyiben ez a párt alakíthat kormányt, úgy az ország aligha fogja megúszni a kényszerű csődöt és az euró-kilépést. Az alternatíva abból áll, ha a nemzetközi hitelintézetek, elsősorban az EKB és az IMF olyan mértékben kiköltekeznek a folyamatos görögmentésben, hogy teljeséggel elveszítik piaci hitelességüket.

Simon Smith, vezető közgazdász
s.smith@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9725

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.