2012. május 14., hétfő

Már a fehér zászlót lengetik az AUD-bikák

Forex Hírek

Miután egyre nyilvánvalóbb, hogy a kínai gazdaság a vártnál nagyobb tempóban lassul, és a hazai teljesítmény is elmarad a várakozásoktól, így nem meglepő, hogy az ausztrál dollár erősödésére spekulálók (bikák) felemelték a fehér zászlót. Az Árutőzsdei Határidős Ügyletek Kereskedési Bizottságának (CFTC) jelentése szerint, az AUD long pozíciók nettó mennyisége, a május 8-át megelőző hét napban több mint 27 ezerrel 25.104-re csökkent, mely az elmúlt hat hónap legalacsonyabb értéke is egyben. A CFTC múlt hétre vonatkozó adatai minden bizonnyal további visszaesést fognak majd mutatni a long pozícióknál, legalábbis az ebben az időszakban tapasztalható árfolyammozgásból ítélve.

Miután a bikák visszavonulót fújtak, és az árfolyam is a paritás szintre (1:1-hez az USD-vel szemben) csökkent, a kérdés immár abból áll, hogy ez a lélektani határ vajon tud-e némi támogatást biztosítani az AUD-nak. Tavaly augusztusban és szeptemberben, amikor a közös valuta jövője először lett megkérdőjelezve, az AUD nagyjából 1,10-ről egészen 0,95-ig zuhant. 2011 utolsó negyedévében pedig további két alkalommal tudta különösebb nehézség nélkül alulmúlni a paritást. Az Ausztrál Jegybank elnökének éjszakai nyilatkozata tovább fokozta a valutára nehezedő eladási nyomást, és egyben reményt ébresztett, hogy a következő hónapokban további kamatvágás következhet.

Bár az aktuális árfolyammozgás igen kedvezőnek tűnhet a medvéknek, azonban nem árt óvatosnak lenni. Ausztráliában a munkanélküli ráta 5% alatt van, a bankrendszer kellően fel van tőkésítve, és az államháztartás is kiegyensúlyozott (főleg a legtöbb EU-s államhoz képest). Ugyanakkor, technikai szempontból egyre inkább túladottá (oversold) kezd válni a fizetőeszköz. A tájékozottabb medvék valószínűleg az ország fizetési mérlegének romlását kezdik figyelni, mely már a 80-as évek közepén is rendesen bedöntötte a valutát.

Mindent összevetve, manapság nem lehet valami kellemes dolog a bikát játszani az ausztrál valutánál.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.