2012. május 10., csütörtök

Peking nem engedheti meg magának a további köntörfalazást

Forex Hírek

A tegnap éjszaka megjelent kereskedelmi adatok újfent megerősítették, hogy a kínai gazdaság gyengülő pályán halad. Az áprilisi, mindössze 0,3 százalékos importnövekedés (éves szinten) arra enged következtetni, hogy a belső kereslet jelentősen csökkent, a külföldi áruforgalomnál tapasztalható 4,9 százalékos plusz (azonos időszakban) pedig a külső keresletnél is lassulásra utal. A kínai vámhivatal szerint az Európával történő kereskedés tavaly egyáltalán nem növekedett, míg a Japánba irányuló árucsere 1,5 százalékkal csökkent. Ezzel szemben, az USA-val való kereskedés 9,5 százalékkal nőtt. A fenti adatok fényében egyre valószínűbb, hogy a kereskedelmi szektor újfent el fog venni az aktuális negyedév GDP növekedéséből.

A kínai döntéshozók bizonyára nem számítottak arra, hogy a növekedés az idei első félévben ilyen mértékben fog visszaesni. Így igencsak meglepő, hogy a pénzpolitikai beavatkozást csak ennyire apró fokozatokban enyhítették. A banki tartalékolási követelményeket november óta csak kétszer csökkentették (utoljára februárban), a kamatlábak pedig már közel egy éve változatlanok. A politikusok ehelyett inkább elaprózott reformintézkedéseket helyeztek kilátásba. A kínai kabinet nemrég arra utasította az önkormányzatokat, hogy tegyenek többet az import előmozdítása érdekében, és már azt is tervbe vették, hogy egyes energiahordozóknál és fogyasztói áruknál alacsonyabb importvámot vessenek ki. Ugyanakkor több kínai banknak is engedélyezték, hogy az első lakóingatlan-vásárlóknak kedvezményesebb hiteleket biztosíthassanak.

Peking jelenleg azon aggódik, hogy az elmúlt évekre jellemző ingatlanpiaci boom és a mögöttes inflációs tendenciák, az aktuális gyenge fázis után vissza fognak térni. Bár elővigyázatosságuk érthető, azonban az is világos, hogy a külső kondíciók is jelentősen romlottak, mely inkább a gazdaságban meglévő deflációs trendet fogja elmélyíteni, mely még jó ideig eltarthat. Ebben a környezetben Kínának sürgősen enyhítenie kellene a pénzügyi feltételeken, mégpedig a banki tartalékolási követelmények csökkentésével és a valuta gyengítésével.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721

Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.