2012. május 29., kedd

Spanyolország a pénzügyi elsivatagosodás útján

FxPro Blog – Piaci Körkép

Spanyolországban egyre gyorsabban dőlnek a pénzügyi dominók, így az állam nagyszabású EU-s segélyekhez kell, hogy folyamodjon, míg nem késő. A tízéves spanyol kötvényhozam hétfőn egy ponton 6,5 százalékra emelkedett, mely immár nincs messze a tavaly novemberi csúcstól, illetve a Görögország, Írország és Portugália esetében országmentést szükségessé tevő 7 százaléktól.

A szabadesésben levő gazdaság miatt az ország pénzügyi helyzete is egyre rohamosabb tempóban romlik. Ugyanakkor a spanyol régiók államháztartása is romokban hever. Katalónia kormánya a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy hamarosan elfogy a pénze, Valencia pedig már jó ideje nem tudja kifizetni beszállítóit. A regionális szintű eladósodottság drámai mértékeket ölt (jelenleg 140 Mrd. euró), és a központi kormányzat legjobb erőfeszítései ellenére sem hajlandó fenntartható pályára állni. A spanyol kormány immár két hónapja próbál kiutat találni a régiókat megbénító finanszírozási nehézségekből, azonban az államnak is meg van kötve a keze, ami a további kötelezettségvállalásokat illeti. Spanyolország hamarosan elveszítheti befektetésre még ajánlott besorolását; a Standard&Poor's legutóbb már BBB+ osztályzattal látta el az országot. Két héttel ezelőtt egy olyan tervet vázoltak fel, mely a régióknak engedélyezné, hogy a központi kormányzattól vegyenek fel hitelt, ahol saját bevételeik képeznék a fedezetet. Cserébe a régiók megígérték, hogy jelentős megszorító intézkedéseket helyeznek kilátásba, a költségvetési hiány csökkentéséhez.

Közben Mariano Rajoy és kormánya kétségbeesve próbálja orvosolni a bankszektor elmélyedő válságát. A Bankia múlt pénteki 19 Mrd. eurós mentése után joggal merültek fel a találgatások, hogy további bankok is jelentős tőkeinjekcióra szorulhatnak. Az El Mundo napilap tegnap arról cikkezett, hogy a bankszektor szanálásához további 30 Mrd. euróra lenne szükség. A pénzintézetek azonban csak vonakodva hajlandóak elismerni befagyott hiteleik hatalmas állományát; a Centre of European Studies jelentése szerint a leírások teljes összege nem kevesebb, mint 270 Mrd. Euró körül mozog. Mivel azonban a spanyol bankok vagyonmérlegének stressz tesztjéhez már kijelölték a független ellenőröket, így a bankvezetőknek minél hamarabb tisztázniuk kell toxikus eszközeiket.

Brüsszel már előre felkészülhet a pizzák berendelésére, a spanyol helyzet miatt ugyanis újabb éjszakába nyúló sürgősségi értekezletek következhetnek. A legtöbb régió már padlón van, számos pénzintézet is teljesen kifulladt, és maga az állam is hamar külső segítség nélkül maradhat. Nagy-Britannia minden bizonnyal nagy figyelemmel követi ezeket a fejleményeket, tekintve hogy Spanyolország legnagyobb európai hitelezőjének számít; a tavalyi év végén közel 400 Mrd. euró (az Európában kezelt spanyol adósság 60 százaléka) volt a britek követelése.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.