2012. május 25., péntek

Repedezik a rúpia

Forex Hírek

Az elmúlt hónapok során számos feltörekvő piaci valuta került maradandó eladási nyomás alá, az indiai rúpia pedig különösen megszenvedte ezt az időszakot.

A rúpia tegnap újabb rekordmélységbe zuhant a feltörekvő dollárral szemben, február vége óta pedig több mint 10 százalékkal csökkent a zöldhasúval szemben. A dollárnak persze komoly hajrája volt ebben az időszakban, a rúpia azonban a többi feltörekvő valutával szemben is veszített. India központi bankja némi beavatkozással próbálta orvosolni a helyzetet, sajnos csak elenyésző sikerrel. Sőt az intervenció azt eredményezte, hogy a likviditás nagy része a helyi pénzpiacba lett megkötve, miután számos pénzintézet a központi banknak adott el rúpiát. Az egynapos pénzpiaci kamat közel 8,25 százalékra emelkedett az elmúlt héten. Október vége óta pedig összesen 26 Mrd. dollárral, azaz közel 10 százalékkal csökkent India devizatartaléka.

Bár az infláció továbbra is kedvezőtlen irányba halad, a kormány és a központi bank kénytelenek további intézkedésekkel élénkíteni a növekedést. Ez azonban nem könnyű feladat, amíg a költségvetési hiány folyamatosan növekszik. A Központi Bank azzal segíthetne leginkább, ha csökkentené a bankok kötelező tartalékrátáját és felgyorsítaná az eszközvásárlás ütemét. A jegybank elnöke a múlt éjszaka megígérte, hogy "mindent megtesz" annak érdekében, hogy letörje a rúpia-spekulációt, és hogy ösztönözze a tőkebeáramlást.

A nemzetközi befektetők Indiába vetett bizalma azonban már így is komoly csorbát szenvedett. Az ötéves futamidejű CDS (csődbiztosítási csereügylet) kamatja nagyjából 50 bázisponttal, közel 380 BP-ra emelkedett a hónapban, míg a Sensex tőzsdeindex több, mint 8 százalékkal zuhant (májusban). India pillanatnyilag nincs valami könnyű helyzetben.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.