2012. május 29., kedd

A dollár köszöni, jól van

Forex Hírek

Az USA dollár folyamatos túlteljesítése – a nagyobb valutákkal szemben – elsősorban azzal magyarázható, hogy a minőségi eszközök állománya világszerte csökkenőben van. Ez főleg Európára vonatkozik, ahol csak Németország, Hollandia, Luxemburg, és a skandináv államok vannak a legmagasabb hosszú távú adósbesorolásban, mind a három nagy hitelminősítőnél. Ugyanakkor mindössze egy maréknyi ország maradt, melyek adósságának biztosítási felára (CDS) 100 bázispont alatt mozog, az USA pl. ezek közé tartozik. Így azok a vagyonkezelők számára, akik megbízásuk alapján csak a legjobb besorolású eszközökbe fektethetnek, a dollár-alapú eszközökön túl nem nagyon marad más opció. Az USA 14 billió dolláros államadósságának (ahol az ötéves futamidejű CDS biztosítások 100 bázispont alatt vannak) háromnegyedét amerikai kincstárjegyekben jegyzik.

Az is egyre evidensebb, hogy az állami befektetési alapok is folyamatosan csökkentik euró-kitettségüket, egyéb tartalékvalutákat, pl. a dollárt, vagy a fontot és a japán yent részesítve előnyben. Az előbbiek tudatában vannak annak, hogy a jóval alacsonyabb arányú euróövezeti adósság kezelésével eleget tesznek a befektetési kritériumoknak, és ennek folyományaként valuta kitettségüket is csökkentik. Ugyanakkor a menedékvaluták (pl. CHF, JPY) központi bankjai keményen felvették a harcot fizetőeszközeik erősödésével szemben, mely jelentősen lecsökkentette a vonatkozó pénzek és értékpapírok iránti külföldi keresletet. Ezzel szemben, a Federal Reserve-öt egyáltalán nem izgatja valutájának erősödése, ahogy az állampapírok iránti egyre nagyobb külföldi kereslet sem.

Ezek a tényezők még jó ideig támogathatják a dollárerősödést, annak ellenére, hogy a közös valutát már jelentősen kiárusították.

Michael Derks, vezető stratéga
m.derks@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9726

James Marshall, PR és kommunikációs vezető
j.marshall@fxpro.com
+44 (0)20 7776 9721


Jogi nyilatkozat /// Kockázati figyelmeztetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.